28 januari 2019 Uppdaterad 29 januari 2019

Korrupta makthavare: Peter Wallmark (SD)

Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm Peter Wallmark har anställt sig själv som sekreterare och plockar därmed ut dubbel lön. Han har också anställt sin egen fru, vilket innebär att paret tillsammans får 1,7 miljoner skattekronor i lön varje år. Paret driver också en byggfirma som systematiskt har lurat och bedragit kunder och underleverantörer.

Arvodet för Wallmarks tjänst som gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms län uppgår till 40 623 kr i månaden, men det är för lite enligt Wallmark. För att dryga ut kassan har SD-toppen även anställt sig själv som politisk sekreterare på heltid och erhåller därmed en extra lön på 50 000 kr i månaden. Som försvar säger Wallmark att ”vi har gjort såhär tidigare”.

Inget annat parti i stadshuset har gjort en liknande dubbelanställning.  ”Under mina tjugo år i stadshuset har jag inte sett något liknande hos andra politiska partier”, säger Stockholms stads personaldirektör Anita Lidberg. I vanliga fall hålls positionerna som förtroendevald och tjänsteman isär, och bör enligt andra Stockholmspolitiker inte besittas av samma person. Wallmark har även anställt sin fru, Christina Wallmark, som politisk sekreterare åt SD i stadshuset med en lön på 50 000 kr i månaden. Sammanlagt får alltså paret ca 1,7 miljoner kr om året från skattebetalarna.

Detta är inte heller den första gången paret Wallmark ägnat sig åt systematiskt bedrägeri. Vid sidan om sina tre heltidstjänster äger och driver paret även byggföretaget WBM Bygg, som är skrivet på parets bostadsadress. Bolaget har systematiskt ägnat sig åt att lura både kunder och underentreprenörer, enligt en granskning gjord av branschtidningen Byggnadsarbetaren förra året. Företaget har tvingats till rättegång upprepade gånger för obetalda fakturor och undermåligt genomförda arbeten. Peter Wallmark sägs ”leva på att lura underleverantörer och kunder”. De ”har satt i system att inte betala förrän det går upp i rätten.”

Paret Wallmark bor i en våning på 153 kvm på Södermalm i centrala Stockholm. Enligt Booli.se är bostaden värderad till 12,2 miljoner kr.

————

Gillar du Konkret? Bli en Patreon eller Swisha 076-5859579 (E. Persson).

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).