14 februari 2019 Uppdaterad 9 september 2019

Mutbrott i Malmö: Hyresgäster får betala för lyxvilla med pool

En framgångsrik byggentrepenör och en projektledare vid Malmös kommunala bostadsbolag MKB står åtalade för grova mutbrott. Även om de två männen skulle fällas för brotten ser det ut som om Malmös skattebetalare och hyresgäster får stå för merparten av notan.

Under det senaste året har Malmös kommunala bostadsbolag MKB och det privata byggbolaget Er-Ho Bygg i Källinge utretts för mutbrott. Nu åtalas styrelseledamoten i Er-Ho Bygg Mikael Hofmann och den före detta projektledaren Nicholas Cohen vid MKB för grovt givande respektive tagande av muta. Mutorna och pengaförlusterna drabbar främst MKB och deras hyresgäster. MKB äger drygt en tredjedel av Malmö stads lägenheter.

De första avslöjandena kom i februari 2017 när det framkom att en projektledare på MKB riggat upphandlingar åt Er-Ho Bygg värda 247 miljoner kronor. Nicholas Cohen ska ha meddelat Er-Ho Bygg om de inkomna buden för sju olika byggprojekt, vilket strider mot lagen om sekretess vid offentliga upphandlingar, och som gjorde att byggfirman alltid kunde lägga sig lägst och vinna buden. Enligt angivaren ska dessa byggen sedan ha blivit dyrare än alla andra bud, en kostnadsökning som MKB och därmed Malmös skattebetalare fick stå för.

Som tack för gräddfilen byggde Er-Ho Bygg om projektledarens privata villa till en kostnad av 3,4 miljoner kronor. Bland annat byggdes en stor pool. Priset för den privata ombyggnationen bakades in i de fakturor som Er-Ho Bygg skickade till MKB. På så sätt hamnade hela kostnaden för det privata bygget på Malmös skattebetalare.

På bild: det anonyma brev som skickades in till MKB:s chef och som ledde till att skandalen uppdagades .

När skandalen uppdagades avskedades Cohen. MKB tillsatte en intern utredning samtidigt som polisen och Riksenheten mot korruption påbörjade sin egen utredning. Företaget gick bland annat igenom 4 200 e-postmeddelanden och 21 000 textmeddelanden som Cohen skickat till eller fått från andra misstänkta i korruptionshärvan. I ett meddelande ska Cohen ha skrivit till Er-Ho Bygg att ombyggnationen av hans privata bostad var ”viktigare än alla MKB-projekt”.

Tillsammans med Er-Ho Byggs styrelseledamot Mikael Hofmann står Nicholas Cohen nu åtalad för grovt mutbrott, grov trolöshet mot huvudman, urkundsförfalskning och tjänstefel. En tredje person, en byggnadsingenjör, står åtalad för att ha skickat falska fakturor till MKB. I förundersökningen till åtalet framgår det att Cohen och Hofmann har haft en långvarig relation både privat och genom jobbet, bland annat ska de ha ”jobbat tillsammans redan innan anställningen på MKB började”.

Mikael Hofmann sitter enligt offentliga uppgifter i styrelsen för mer än 30 företag, de flesta av dem inom fastighets- och byggbranschen. Åklagaren vill att han ska åläggas näringslivsförbud i fem år samt betala en bot på 1,5 miljoner kronor. Även om de åtalade männen fälls ser det alltså ut att bli Malmös hyresgäster och skattebetalare som får stå för den största delen av notan.

————

Gillar du Konkret? Bli en Patreon eller Swisha 076-5859579 (E. Persson).

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).