21 februari 2019 Uppdaterad 16 november 2019

Swedbank i stor penningtvättsskandal

Sveriges tredje största bank, Swedbank, har agerat som medhjälpare i den massiva penningtvättsskandal som susade upp runt Danske Bank förra året. Det handlar om 40 miljarder kronor som misstänkts komma från brottsliga aktiviteter.

De senaste åren har en stor mängd svenska banker påkommits delta i både skattefusk och penningtvätt. Konkret har tidigare skrivit om jättebankerna Nordea och SEB som ägnat sig åt systematisk pengatvätt och medhjälp till grova skattebrott. I fallet Nordea, Nordens största bank, har det skett flera gånger i rad trots att man uppgett att man slutat.

Nu kan den tredje största banken i Sverige, Swedbank, ansluta sig till skaran. Swedbank har tidigare gått ut och sagt att man inte deltagit i den massiva penningtvättsaffär som avslöjades i september förra året, där Danske Bank var den störste boven i dramat. Även Finansinspektionen gick ut och försvarade Swedbank och menade att svenska banker inte var delaktiga. Men SVTs unika läcka visar att Swedbank i allra största grad varit inblandade. SVT avslöjade nyligen att Swedbank varit delaktiga i ”omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium”. Mellan 2007 och 2015 ska ett femtiotal kunder hos banken slussat över 40 miljarder genom Danske Bank med klara varningssignaler om att det handlar om penningtvätt.

I det läckta materialet finns massvis med transaktioner som knyter Swedbank till det som kallats världens största penningtvättshärva. SVT skriver att det främst handlar om bolagskunder som saknar synlig verksamhet, har dolda ägare eller företräds av misstänkta målvakter. Penningtvätt går till genom att ”pengar från skattebrott, bedrägerier och narkotikaaffärer tvättas genom banktransaktioner i flera led – för att sedan kunna användas till lyxkonsumtion, mutor och exklusiva fastigheter”, skriver SVT. Swedbank har alltså hjälpt brottslingar att använda sig av stulna pengar.

I Danmark ledde skandalen kring Danske Bank att VD:n fick avgå, man fick stänga sin Baltikumfilial och man förväntas böta ca  2,7 miljarder dollar. Böterna kan tyckas vara relativt låga eftersom mängden med pengar som tvättats genom banken ligger på 2000 miljarder kronor, som alltså motsvarar över 214 miljarder dollar. Särskilt med tanke på att den danska finansinspektionen i en rapport visat hur bankens ledning försökt tona ner problemen i Estland under flera år.

Tillsammans med SEB och Nordea tillhör Swedbank nu en av de svenska jättebanker som under flera år bidragit eller direkt deltagit i grov penningtvätt och massiva skattestölder. Samtidigt har samma banker erhållit stora summor skattepengar under lågkonjukturerna. Under senaste finanskrisen erhöll bankerna 34 miljarder kronor från svenska skattebetalare. Under 1990-talskrisen tog de svenska storbankerna emot 21, 5 miljarder kronor i statligt stöd, vilket motsvarar omkring 50 miljarder kronor i dagens pengavärde.

I Fairfinances årliga granskning av bankerna hamnade Swedbank relativt bra till förra året. Men med de nya uppgifterna i hand bör bedömningen av Sveriges Enskilda Bank onekligen falla hårdare.

————

Gillar du Konkret? Bli en Patreon eller Swisha 076-5859579 (E. Persson).

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar