5 mars 2019 Uppdaterad 16 november 2019

Inget väljarstöd för utförsäljningen av hyresrätterna

0% procent av Miljöpartiets väljare tycker att utförsäljningen av hyresrätterna är en bra idé. Men samtidigt som Stockholms politiker genomför ännu en utförsäljning av kommunens hyresrätter, väljer europeiska storstäder att gå i motsatt riktning.

Det blev maktskifte i Stockholms stad sedan Miljöpartiet gick ihop med Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna. En av de mest kontroversiella punkterna på de grönblås lista är utförsäljningen av allmännyttans lägenheter i elva ytterstadsområden.

En ny undersökning från SIFO visar att 83 % av Miljöpartiets väljare är emot partiets projekt att ombilda Stockholms allmännytta till bostadsrätter. 13 % tycker den är relativt bra, och 0 % tycker att det är en mycket bra idé. Innan valet var Miljöpartiet öppet emot utförsäljningar, men vände i frågan då de fick en plats i stadsfullmäktige.

Även inom andra delar av det grönblåa styret är väljarstödet lågt. Bland Liberalernas väljare är nästan hälften emot ombildningarna, hos Centerpartiets väljare är två tredjedelar emot. Sammantaget är stockholmarnas stöd för de planerade ombildningarna mycket lågt. 75 % av alla väljare är emot utförsäljningarna av allmännyttan.

I andra europeiska städer har man valt en helt annan väg för att lösa bostadskrisen. I Berlin, som likt Stockholm lider av en enorm bostadsbrist och skenande hyror, har man istället öppnat för att bannlysa de största bostadsbolagen och ombilda deras fastigheter till så kallad ”social housing”, alltså en form av allmännytta. Den föreslagna lagen innebär att alla bostadsbolag med över 3000 lägenheter förbjuds att verka i staden. Många menar att det är just stora bolag som driver upp hyrorna i syfte att öka ägarnas vinst.

I Wien har man med en världsberömd metod på riktigt löst bostadskrisen. Medan många andra europeiska storstäder står inför skenande hyreshöjningar, bristande bostadsbubblor och skriande bostadsbrist satsar Österrikes huvudstad på en mer jämlik bostadspolitik. Nästan alla stadens invånare har råd med en hyresrätt, eftersom de är subventionerade av staden. Det unika med Wien är att nästan inga av deras gemensamt ägda hyresrätter har sålts ut till privata aktörer. Det har resulterat i att hyrorna är rekordlåga och kötiderna till lägenheterna är bland de kortaste i världen. De positiva resultaten är en följd av en 100-årig tradition som brukar kallas för socialt byggande.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar