5 mars 2019 Uppdaterad 16 november 2019

Nordea i ny penningtvättsskandal – vinsten fortsätter öka

Nya läckor visar att Nordeas roll i den baltiska penningtvätthärvan är mycket mer omfattande än vad som tidigare varit känt. Experter menar att brottsligheten lätt kunde ha förhindrats av storbanken – men att man valde att inte agera.

Knappt en vecka efter att Swedbank hamnade i blåsväder i samband med nya uppgifter om bankens roll i en gigantisk penningtvättsskandal, avslöjade den danska tidningen Berlingske detaljerad information om Nordeas roll i den kriminella verksamheten. Den nya läckan visar att tillgångar motsvarande många miljarder kronor olagligen har slussats genom Nordea. Misstankarna riktas mot personer i Vladimir Putins innersta krets.

De senaste åren har skandalerna haglat tätt över de svenska storbankerna. Konkret har tidigare rapporterat om andra sammanhang där Nordeas varit inblandad i systematisk penningtvätt och korruption.

De svenska storbankerna har gång på gång pekats ut som nyckelspelare i den östeuropeiska penningtvätten. Den brittiske experten på penningtvätt Graham Barrow menar att skandinaviska banker är särskilt dåliga på att granska misstänkt verksamhet. Även den svenska korruptionsexperten Louise Brown har riktat hård kritik mot Nordea. Pirjo Jukarainen, korruptionsforskare vid finska Polishögskolan, menar att bankerna struntar i gällande lagstiftning när de inte bakgrundsgranskar nya kunder och konton:

– Enligt lagen borde banken känna sin kund, förstå bakgrunden till verksamheten och hela tiden följa med verksamheten. Det är helt uppenbart att man här har misslyckats. Man borde inte ha affärer med riskkunder, säger Jukarainen.

Men den återkommande hjälpen till grov brottslighet har inte varit negativ för storbankernas vinster. De svenska storbankerna gjorde förra året rekordvinster. Enbart de fyra storbankerna (SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken) redovisade en vinst på 93,3 miljarder kronor för 2018. Bankernas ägare har aldrig någonsin tidigare tjänat så mycket pengar.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar