25 mars 2019 Uppdaterad 16 november 2019

Blågröna mjölkar bolag på pengar – pensionärer betalar

Stockholms stad ska plocka ut 40 miljoner kronor i aktieutdelning från det kommunalägda bolaget Micasa, som sköter stadens äldreboenden. Hårt utsatta pensionärer från boenden rasar mot beslutet.

Det allmännyttiga bostadsbolaget Micasa har hand om Stockholms omsorgsfastigheter, som bland annat innefattar vård-, grupp- och äldreboenden. Micasa gick förra året med en vinst som det gröblåa styret i Stockholms stad nu har beslutat att ta ut för att dryga ut kommunens kassa.

– Pengarna borde gå till de äldre, vi betalar redan dyra hyror. Det säger 89-årige Curt Hansson, som bor ett av Micasas seniorboenden. Hansson har svårt att få ekonomin att gå ihop eftersom han betalar en hyra på 9 300 kr för sin tvårumslägenhet.

Vinstutbetalningen har fått stark kritik från oppositionen i Stockholms stadshus.

– Pengarna borde gå till att rusta upp de boenden för äldre som staden äger och till att bygga fler nya bostäder för äldre. Nu använder den blågröna majoriteten i stället de äldres pengar till att täcka upp i kommunkassan, eftersom de genomfört en dyrbar skattesänkning. Det säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom från Vänsterpartiet.

Ingrid Howard, som också bor på ett av Micasas seniorboenden, hade gärna sett att pengarna stannade i Micasa. Hon har en pension på 11 000 kronor efter skatt, och betalar nästan 8 000 kronor i månaden för en etta.

– Jag är en fattigpensionär, säger Howard. Att Stockholm stad väljer att ta ut en vinst på 40 miljoner kronor från Micasa låter helt sanslöst. Ett kommunalt bolag ska väl inte rendera en massa vinster på så sätt. Pengarna borde gå till renoveringar och nya byggen i stället.

Samtidigt som vinster plockas ut ur de kommunala fastighetsbolagen, står Stockholm inför en gigantisk bostadsbrist. Inte minst behövs det nya äldreboenden. Enligt Stockholms äldreboendeplan krävs en utbyggnad av drygt 1 300 kommunala platser i vård- och omsorgsboende fram till år 2040 för att säkerställa att det växande antalet pensionärer får tillgång till ett boende.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar