3 april 2019 Uppdaterad 16 november 2019

Miljoner i avgångsvederlag till sparkad Karolinska-chef

Nya Karolinskas ekonomidirektör fick nyligen sparken med omedelbar verkan. Nu avslöjas det att hon får nästan 2 miljoner i avgångsvederlag, trots hennes inblandning i sjukhusets enorma slöseri med skattepengar.

Dagens Nyheter rapporterade i fredags att Nya Karolinska Sjukhusets (NKS) ekonomidirektör Margareta Fast har fått sluta sin tjänst med omedelbar verkan. Nu får Fast ett avgångsvederlag på 1 863 540 kronor. Hon kommer att vara anställd på och få lön från sjukhuset tills september i år — detta trots att hon är arbetsbefriad från första april.

Margareta Fast har gjort sig ökänd för sitt arbete med NKS. Hon var bland annat ansvarig för mångmiljoninköp av konsulter, inklusive de inköp från Boston Consulting Group som Konkret tidigare har rapporterat om. Den totala kostnaden för konsultgruppens fakturor till skattebetalarna uppgår till 257 miljoner kronor.

Sjukhusdirektören Anna Tibell säger till DN att Margareta Fast ”starkt bidrog till att [sjukhusets] ekonomi vändes till en budget i balans”. Detta säger Tibell trots att NKS under 2019 beräknas gå back med 1,1 miljard kronor — en kostnad som skattebetalarna får täcka upp.

Fast jobbade nära den tidigare sjukhusdirektören Melvin Samson, som också fått sparken från NKS. Den högst ansvariga politikern, moderaten Irene Svenonius, sitter dock kvar på sin post som finanslandstingsråd i Stockholms län.

Nyheten om att Fast får sparken kommer bara dagar efter att Swedbanks chef Birgitte Bonnessen tvingats bort från Swedbank efter den gigantiska penningtvättshärva som Konkret tidigare skrivit om. Som plåster på såren har Bonnessen fått drygt 21 miljoner kronor i fallskärm.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar