8 april 2019 Uppdaterad 16 november 2019

Tre företag bakom en femtedel av Sveriges utsläpp

De svenska utsläppen av koldioxid fortsätter att öka trots skärpt klimatpolitik och trots att hushållens klimatpåverkan minskar. Bakom ökningen står den svenska industrin, som dessutom planerar att öka sina utsläpp ytterligare.

Samtidigt som allt fler hushåll sopsorterar, ställer bilen och äter vegetariskt, så ökar koldioxidutsläppen från den svenska industrin kraftigt. Bakom ökningen står en ökad förbränning av fossila bränslen, mer diesel, plast och cement. De sammanlagda utsläppen från industrier i Sverige steg till rekordhöga 19,9 miljoner ton för kalenderåret 2018, en ökning med 445 000 ton jämfört med 2017. Industrier är numera ansvariga för nästan hälften av Sveriges totala koldioxidutsläpp, vilket är mycket mer än till exempel all vägtrafik.

Men utsläppen är ojämnt fördelade. Tre företag står ensamma bakom hälften av den svenska industrins totala utsläpp och en femtedel av alla utsläpp i Sverige.

Värst i Sverige är ståltillverkaren SSAB, som ensamma släppte ut 4,9 miljoner ton koldioxid förra året. SSAB:s utsläpp motsvarar två miljoner Thailandsresor tur och retur eller 12 % av Sveriges totala utsläpp.

Näst värst är cementjätten Cementa, som dessutom ökade sina utsläpp med 150 000 ton koldioxid under 2018, till 2,4 miljoner ton koldioxid. Cementa har inga kända planer på att ersätta sin miljöfarliga kalksten med förnybara resurser.

Tredje värst är oljejätten Preem, som släppte ut 2,2 miljoner ton koldioxid och dessutom planerar att dubblera sina utsläpp från oljeraffinaderiet i Lysekil, Preemraff. Därmed kommer Preemraff att bli Sveriges mest klimatskadliga industri. Preem ägs av den saudiska multimiljardären Mohammed Al Amoudi, en av världens rikaste personer med en privat förmögenhet på motsvarande 80 miljarder kronor.

De tre företagen anser själva att de ligger i framkant när det gäller klimatomställningen, men i själva verket är de Sveriges värsta klimatbovar.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar