18 april 2019 Uppdaterad 5 april 2020

M-topp ljög till sig 158 000 kr

Moderaternas riksdagsledamot Erik Bengtzboe har fuskat till sig 158 000 kronor från skattebetalarna. Bengtzboe har skrivit sig på sin mammas sommarstuga, trots att han bor med sin familj i en bostadsrätt i Stockholm.

Aftonbladet avslöjade nyligen att Erik Bengtzboe har uppgett falska uppgifter i en ansökan om ersättning för övernattningsbostad. När han sedan blivit konfronterad har han upprepade gånger ljugit om sin situation.

Som riksdagsledamot kan man få ersättning för en övernattningslägenhet i Stockholm om man bor på ett annat ställe. Bengtzboe har angett att han bor både hemma hos sin mamma, och senare i mammans sommarstuga, för att få ut ersättning. Detta trots att han bor permanent i Stockholm med sin familj.

Efter att tidigare i år ha blivit påkommen med att vara folkbokförd i sin mammas villa ändrade Bengtzboe sin folkbokföringsadress till mammans sommarhus.

Sommarstugan är dock obeboelig under vintern och delas på sommaren av flera familjemedlemmar. Den saknar sophämtning under större delen av året, och har inte heller någon brevlåda. Flera intyg till kommunen anger att fastigheten är ett fritidsboende, och inte ett permanent boende.

Bengztboe säger själv att det ”blev fel”. Han har totalt fått närmare 100 000 kronor i bostadsbidrag och över 60 000 kronor i så kallade Stockholmstraktamenten. Samtidigt har han på sin Facebook postat flera inlägg där han förespråkar bidragstak och klagar på bidragsfuskare. Bland annat har han angående bristande kontroller hos Arbetsförmedligen skrivit att ”det är respektlöst slöseri med våra skattepengar som riskerar att urholka förtroendet för hela modellen”.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar