27 maj 2019 Uppdaterad 16 november 2019

Höginkomsttagares bidrag utökas med januariavtalet

Socialdemokraterna har gått med på att dubblera taket för RUT-bidrag från 25 000 till 50 000. Samtidigt fortsätter framförallt höginkomsttagare att nyttja bidraget.

Den 1:a juli i år höjs taket för RUT-bidrag igen. Samhället satsar redan 3 miljarder kronor om året på subventionerna, men höjningen av maxtaket befaras öka kostnaderna ännu mer.

RUT, eller ”rengöring, underhåll och tvätt”, innebär att hälften av kostnaden för så kallade ”hushållsnära tjänster” såsom städning bekostas av samhället. Det infördes av Allians-regeringen 2007.

Men RUT-bidraget används i stor grad bara av höginkomsttagare. Statistik från 2018 visar att människor i Sveriges rikaste kommuner, som Danderyd och Täby, gör betydligt större RUT-avdrag än de som bor i fattiga kommuner som Åsele, Dorotea och Pajala.

I Sveriges rikaste kommun Danderyd – där 36,6% av invånarna räknas som rika – får invånarna ett genomsnittligt RUT-avdrag på 2 268 kronor. Samtidigt går i snitt 45 kronor per år och invånare till Åsele – där enbart 1,9% av invånarna räknas som rika. Enligt färska siffror från Skatteverket fortsätter de rika kommunerna att dra ifrån.

Konkret uppmärksammade förra året att RUT-bidraget förstärkt en ojämlik arbetsdelning, med fattiga kvinnor som städar och tar hand om rika människors hem och barn. Städare är det absolut vanligaste yrket bland utrikes födda, var av de flesta är kvinnor. DN rapporterade förra året om städföretag som anlitade papperslösa kvinnor för 12 kronor i timmen under bordet.

Trots problematiken kring RUT så kvarstår det politiska intresset för saken. Nyligen tillsatte regeringen även en utredning som ska undersöka om det finns möjlighet att utöka RUT-bidraget ännu mer.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar