6 juni 2019 Uppdaterad 16 november 2019

Sveriges rikaste kommun i kris efter utförsäljningar

Det moderata styret i Danderyd har sålt kommunens fastigheter och mark istället för att skapa varaktiga inkomster. Nu tvingas man chockhöja skatten för att lösa krisen.

Danderyds kommun är i djup ekonomis kris. Därför höjs skatten i Sveriges rikaste kommun med 1,40 kronor per 100 intjänade kronor från och med nästa år. Skattesatsen går då från 29,63 till 31,03.

– Det kommer att krävas kraftfulla åtgärder för att få budgeten i balans och en sund och långsiktigt hållbar ekonomi är min främsta prioritet, uppgift och skyldighet som kommunstyrelsens ordförande, förklarar Hanna Bocander (M), som tillträdde posten för en dryg månad sedan.

De ekonomiska problemen förklaras bland annat av att Danderyds kommun har sålt fastigheter och mark för att finansiera löpande kostnader för kommunens verksamhet, istället för att investera intäkterna. När försäljningarna avtar leder det till underskott. Kommunen har inte heller haft en ekonomisk buffert, vilket har ökat den ekonomiska sårbarheten.

Krisen handlar med andra ord om ett slags lyxfällanbeteende. Det moderata styret i Danderyd har sålt kommunens fastigheter och mark istället för att skapa varaktiga inkomster.

Fastigheter och mark går bara att sälja en gång. Och byggkonjunkturer kan vända. Det räckte med att ett enda projekt gick i stöpet förra året för att det skulle uppstå ett gap i kommunens kalkyl

Den väntande skattehöjningen är ovanligt stor enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL):

– Jag kan inte säga om det är ett rekord, men när man talar om en stor höjning brukar det handla om runt en krona. Jag kan inte på rak arm komma på att någon annan kommun har höjt så mycket de senaste åren, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Moderata ungdomsförbundet (Muf) är mycket kritiska till Danderyds skattehöjningar:

– Moderater höjer inte skatten, punkt slut. Muf kommer alltid stå upp mot skattehöjningar och vi kommer kommande år jaga kommunledningen så att de håller sitt löfte om att sänka skatten innan nästa mandatperiod, säger Benjamin Dousa, förbundsordförande för Muf.

Enligt Benjamin Dousa borde kommunen sälja fastigheter till marknadspris, privatisera och driva igenom besparingar för att undvika skattehöjningar. Trots att låga skatter, fastighetsutförsäljningar och privatiseringar var det som skapade krisen från början.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar