21 november 2019 Uppdaterad 2 april 2020

USA:s miljardärer betalar lägre skatt än vanliga löntagare

USAs allra rikaste betalar mindre än hälften så mycket skatt som för 60 år sen. De kan därmed fortsätta att samla på sig enorma rikedomar och påverka politiken i en än mer ojämlik och odemokratisk riktning, menar två framstående ekonomer.

För första gången på hundra år betalar USAs miljardärer lägre skatt än vanliga amerikaner. Det visar en studie av ekonomerna Emmanuel Saez och Gabriel Zucman vid universitetet i Berkeley. Saez och Zucmans nya bok ”The Triumph of Injustice” visar att de rikaste 400 familjerna i USA i genomsnitt betalar 23 procent skatt, medan den fattigaste halvan av befolkningen betalar 24,2 procent.

Så har det inte alltid varit. 1960 betalade de 400 rikaste amerikanerna i genomsnitt 56% skatt. Tjugo år senare låg siffran på 47%.

I sin bok konstaterar Saez och Zucman att ”skattedumpningen” har pågått sedan Ronald Reagans nyliberala politik på 1980-talet. Sedan president Trump för två år sen drev igenom ”Tax Cuts and Jobs Act” uppstod den nuvarande situationen, där miljardärer alltså betalar lägre skatt än vanligt folk.

Saez och Zucman menar att USA befinner sig i en ”ojämlikhetskris” som hotar att urholka demokratin. Forskarna kallar det amerikanska skattesystemet för ”plutokratiskt”, vilket betyder att den politiska makten fördelas efter förmögenhet. ”Med skattenivåer på knappt 23% kommer rikedomen [hos de rikaste] fortsätta hopa sig utan någon gräns. Samma sak kommer att ske med de rikas makt och deras förmåga att påverka politiken och regeringsmakten för egen vinning.”

För att motverka ojämlikhetskrisen och arbeta för ett rättvist skattesystem har Saez och Zucman tagit initiativ till kampanjen Tax Justice Now!

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar