25 november 2019 Uppdaterad 2 april 2020

Nya varsel förvärrar sjukvårdskrisen i Stockholm

Stockholm växer så det knakar. Samtidigt genomför Region Stockholm massiva besparingar på akutsjukvården. Efter varslen på Karolinska sjukhuset meddelade idag Södersjukhuset och Danderyd att de varslar ytterligare 200 läkare och andra anställda.

Södersjukhuset meddelade idag (25/11) att man varslar 100 läkare, sjuksköterskor och administratörer för att klara ekonomin. Bara en timme senare meddelade Danderyds sjukhus att även de varslar 100 anställda. Beskeden kommer bara några veckor efter att Nya Karolinska Sjukhuset varslade över 600 läkare, undersköterskor och administratörer. Hittills i år har Region Stockholm varslat 1 250 anställda

Region Stockholm hette tidigare Stockholms Läns Landsting och styrs sedan 2006 av partier från den före detta Alliansen. Sedan valet 2018 ingår även Miljöpartiet i styret.

Regionens hälso- och sjukhusregionråd Anna Starbrink (L) säger till Sveriges Radio att de massiva neddragningarna är en del av “en stor omställning av hälso- och sjukvården som går mot det som kallas för god och nära vård”. På frågan om hur sjukvården ska kunna erbjuda “god vård” efter de stora varslen, säger hon att “det handlar om att ställa om arbetssätt och fortsätta arbetet med att låta fler patienter få vård utanför akutsjukhusen”.

Men Anne-Li Rosengren, förhandlingsansvarig för fackföreningen Kommunal på Södersjukhuset, säger att ekvationen inte går ihop.

– Det här kommer inte att gå. Jag förstår inte hur de undersköterskorna som blir kvar ska ha en möjlighet att klara av sitt arbete på ett bra sätt. Jag är djupt bekymrad för deras arbetsmiljö”, säger Anne-Li Rosengren.

– Antingen är det borgerliga styret i regionen inkompetent eller så banar man väg för en omfattande privatisering av sjukhusvården i Stockholm. Men priset kommer att bli högt när det ska betalas av stockholmarna

Stockholm är Europas sjätte rikaste stad. Region Stockholm har Sveriges högsta sysselsättningsgrad och en relativt låg arbetslöshet. Men samtidigt som ekonomin är stark och befolkningen i länet växer snabbt ligger regionens budget på minus, vilket man nu vill rätta till genom massiva besparingar på sjukvården.

En förklaring till underskottet är miljardrullningen på Nya Karolinska Sjukhuset, som beräknas kosta skattebetalarna 57 miljarder kr och därmed är en av de dyraste byggnader som någonsin har byggts. Finansregionråd Irene Svenonius (M) är politiskt ansvarig både för pengarullningen på Nya Karolinska och för varslen på övriga sjukhus. Till SVT säger hon att varslen är i sin ordning och en del av en“omställning”. Samtidigt medger hon i Expressen att regionen har stora underskott. Hon nämner dock inte Nya Karolinska Sjukhuset med ett ord, utan skyller istället på det svenska skatteutjämningssystemet, som omfördelar pengar från Sveriges rikaste kommuner och regioner till fattiga kommuner och regioner.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar