18 december 2019 Uppdaterad 2 april 2020

90% av vårdbolagen ger gräddfil till privatförsäkrade patienter

Svenska skattemedel ligger till grund för de privata vårdbolagens verksamhet. Trots detta får vanliga skattebetalare sämre vård än de som har privata sjukförsäkringar.

Alla svenskar omfattas av den allmänna sjukförsäkringen. Enligt lag har alla patienter rätt att träffa en specialistläkare inom tre månader. Men verkligheten ser annorlunda ut. Var tredje person som söker vård tvingas idag vänta längre än 90 dagar. Andelen patienter som tvingas vänta över tre månader har mer än fördubblats sedan 2014.

Bristerna inom vården är stora. Bland annat har Sverige lägst antal vårdplatser i hela EU. Men köerna växer också för att personer med större resurser tränger sig före. I en ny granskning av Dagens Nyheter framgår det att 9 av 10 vårdbolag låter patienter med privat sjukförsäkring gå före i kön. Personer med privat sjukförsäkring har också tillgång till ”Boka Doktorn”, en e-tjänst där anslutna försäkringsbolag enkelt kan boka tid hos specialistläkare – helt utan remiss.

De 658 000 svenskar — alltså ungefär 6% av befolkningen — som har råd med en privat sjukförsäkring har därmed skaffat sig en rejäl gräddfil på alla andras bekostnad.

Privata sjukförsäkringar är inget nytt. Men i det gamla systemet, när landstingen drev all offentlig vård i egen regi, blandades försäkringspatienter och skattefinansierade patienter inte ihop. Personer med privat sjukförsäkring sökte vård hos privatfinansierade vårdgivare och patienter med allmän sjukförsäkring sökte vård hos offentligt finansierade vårdgivare.

Men sedan Regeringen Reinfeldt införde Lagen om valfrihetssystem (LOV) 2009 drivs en allt större del av den offentliga vården av privata vårdföretag. Trots att dessa företags verksamhet finansieras av skattepengar har de rätt att även ta emot patienter med privat sjukförsäkring. Och det har nu visat sig att de dessutom låter dessa patienter gå före i kön.

Nu varnar experter för att systemet kommer att sänka den svenska välfärden och öka ojämlikheten mellan rika och fattiga.

– Vi raserar i rask takt den gemensamma välfärdsmodell som Sverige blivit känt för, säger ekonomen John Lapidus, som forskat i frågan i många år.

– Istället inför vi ett system där vissa patientgrupper och vissa samhällsklasser ska ha bättre vård än andra.

Även LO har slagit larm om att systemet kommer att skapa en ”VIP-välfärd” där de rikaste får den bästa och snabbaste vården.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar