17 januari 2020 Uppdaterad 2 april 2020

Rekordmånga miljardärer – pensionärer tvingas betala för skiten

De massiva skattesänkningarna har bidragit till att Sverige har allt fler miljardärer. Samtidigt har äldreomsorgen inte längre råd med toapapper.

Antalet svenska miljardärer slår rekord. Enligt Veckans Affärers årliga genomgång finns det idag 206 svenska miljardärer. Tack vare massiva skattesänkningar och privatiseringar av offentliga resurser har antalet miljardärer tredubblats på 2000-talet. Sveriges tio rikaste personer äger idag 719 miljarder kronor. Det motsvarar 15% av hela landets BNP.

Samtidigt som miljardärerna är rikare än någonsin befinner sig Sveriges kommuner i djup ekonomisk kris. Som Konkret tidigare rapporterat riskerar 90 kommuner ekonomiskt underskott nästa år. Inom fyra år kommer Sveriges kommuner sakna 43 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter.

För att lösa situationen – som framför allt är orsakad av drastiska skattesänkningar – tvingas kommunerna att skära ned på välfärden.

Den kanske mest radikala sparåtgärden kommer från Borlänge. Där har politikerna beslutat att pensionärerna på kommunens äldreboenden från och med denna månad ska betala för toalettpapper och tvättlappar. Detta har tidigare ingått i omsorgsavgiften. Men nu måste pensionärerna betala ur egen ficka för toalettpapper, alternativt ”abonnera” på pappret för 130 kronor i månaden.

Beslutet har skapat stor upprördhet bland pensionärerna i Borlänge.

– Politikerna som styr den här kommunen har gått bort sig helt och hållet,säger 81-årige Lennart Ek. De lär väl ha gratis toalettpapper på kommunhuset. Han fortsätter:

– Det finns så otroligt mycket pengar i det här landet men det är bara en liten klick som skor sig.

Men det finns ändå ljusglimtar för pensionärerna i Borlänge. Om de håller sig och sparar toapappersutgiften på 130 kronor i månaden kan de enligt Konkrets beräkningar själva bli miljardärer – om 641 025 år.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar