27 januari 2020 Uppdaterad 2 april 2020

Sverigedemokraterna minns Förintelsen

Protesterna var starka när SD bjöds in till riksdagens minnesstund för Förintelsens offer. Partiet har en lång historia av antisemitism och nazism.

27 januari är internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I år deltog Sverigedemokraterna för första gången i riksdagens officiella minnesceremoni.

Förintelseöverlevaren Hédi Fried har uttryckt sitt obehag över att Sverigedemokraterna bjöds in att medverka. Riksdagsledamoten Björn Söder (SD) svarade att det är ”tråkigt att hon [Fried] gör partipolitik av det här”.

Men faktum är att Sveriges största parti länge har haft ett särskilt och ovanligt positivt förhållande till Förintelsen. Partiet grundades 1988 av unga nynazister och nazistiska veteraner. Flera av veteranerna var aktiva nazister redan under 1940-talet, samtidigt som Förintelsen pågick.

En av dem var Malmönazisten Gösta Bergquist. Året efter att Sverigedemokraterna grundades deltar han i en hemlig SS-träff i Tyskland. Så sent som 1996 deltar han i en nazistisk marsch i Trollhättan för att hylla Rudolf Hess, vice-Führer i Tredje Riket och en av Hitlers närmaste män.

En annan av grundarna var Gustav Ekström, en nazist som frivilligt reste till Nazi-Tyskland och anslöt sig till Waffen-SS. Han avancerade till tysk korpral och arbetade åt Heinrich Himmler. Ekström har själv sagt att hans mål var att ”bekämpa världsjudendomen”. (Ekström syns längst ned till höger på bilden ovan, med hakkorset på armbindeln.)

Sverigdemokraternas förste partiledare Anders Klarström var yngre, men hade ändå en lång historia som aktiv nazist. Han hade en bakgrund i det nazistiska Nordiska Rikspartiet och var dömd för mordhot mot underhållaren Hagge Geigert. Enligt domen sa Klarström till Geigert att: ”Vi ska bränna dig ditt jävla judesvin. Fy fan ditt äckliga lilla judesvin. Vi ska komma och döda dig!”

Vid flera andra tillfällen manade Klarström partiets medlemmar till kamp mot ”ZOG” (”Zionist Occupation Government”), den hemliga judiska konspiration som enligt honom och andra antisemiter styr världen. SD:s nuvarande partiledare Jimmie Åkesson gick med i partiet under Klarströms ledarskap.

Klarström avgick 1995. Men minnet av Förintelsen har levt vidare inom partiet. Här är några exempel:

1996 håller sverigedemokratiska politikern Tina Hallgren Bengtsson, partiets vice ordförande 1993–1995, tal iklädd nazistuniform. Hon säger bland annat att ”alla judar ska fördrivas”. Efteråt bränns böcker av judiska författare.

En av dem som brände böcker var Hallgren Bengtssons dåvarande man Jan Bengtsson, även han tidigare medlem i Sverigedemokraternas partistyrelse. På filmer från sammankomsten hörs han hylla Adolf Hitler och skandera ”Sieg heil”. Efter en tid som aktiv inom Nationalsocialistisk Front valdes han 2013 in i styrelsen för Sverigedemokraterna i Höör.

1998 poserar Björn Söder med den tyske nazistveteranen Franz Schönhuber under ett sverigedemokratiskt partimöte i Sverige. Schönhuber var partimedlem i Hitlers nazistparti och frivillig inom nazisternas elitstyrka Waffen-SS. Schönhuber var under många år en återkommande gäst vid sverigdemokratiska arrangemang.

1998 sponsras även SD:s valkampanj av franska Front National och dess partiledare Jean-Marie Le Pen, en ökänd förintelseförnekare som flera gånger har dömts i domstol för att ha hävdat att Förintelsen var en oviktig ”detalj”.

2004 sponsras SD:s kampanj till Europaparlamentet av den ökände belgiske antisemiten Bernad Mengal.

2008 avslöjas att flera högt uppsatta sverigedemokrater sponsrat öppet nazistiska organisationer ekonomiskt. Bland mottagarna finns Nationalsocialistisk Front och Svenska Motståndsrörelsen (senare Nordiska Motståndsrörelsen).

2009 uttrycker sverigedemokraten Joel Ankar sitt hat mot ”judesvin” och ”krokiga judegubbar”. Han anställs senare som politisk sekreterare åt SD i Bryssel.

2010 avslöjas att 45 av partiets kandidater i valet har uttryckt öppet nazistiska åsikter eller stöttat öppet nazistiska organisationer.

2010 klär den sverigedemokratiske kommunpolitikern Ola Sjökvist ut sig till Hitler och gör Hitlerhälsning. Han säger att han gjorde det som ”en kul grej”.

2010 skriver Jörgen Fågelklou, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, att ”judar är roten till allt ont”. Han hyllar också den ökände tyske nazisten Josef Mengele och föreslår att den gas som nazisterna använde i Auschwitz bör användas mot flyktingar i Sverige.

2011 avslöjas att den sverigedemokratiska politikern och nämndemannen Erik T Johansson skickat antisemitiska mejl till en partikollega. Bland annat skriver han att ”tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna”.

Samma år skämtar sverigedemokraten Oscar Sjöstedt om att döda judar. Han väljs senare till SD:s ekonomisk-politiske talesperson.

2012 poserar Catharina Strandqvist, SD:s toppnamn i Halmstad, med en nazistisk armbindel.

2014 publicerar Monica Evertson, sverigedemokratisk kommunpolitiker i Sävsjö, ett foto från en festival med texten ”Camp Auschwitz”.

Samma år avslöjas att David Bergqvist, ordförande för SD i Östra Stockholm, rekommenderat en nazistisk propagandafilm som förnekar Förintelsen.

2015 skriver Ronny Edlund, SD:s gruppledare i Örnsköldsvik, att det är ”Zionist judarna som har den osynliga makten här i Världen, även här i lilla Sverige”.

2016 påstår den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Anna Hagwall att 80% av alla tidningar i Sverige kontrolleras av den svensk-judiska familjen Bonnier och föreslår att ”etniska grupper” bör fråntas makten över media.

2018 påstår den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder att judar inte kan bli svenskar.

Trots att de andra partiernas representanter bjöd in Söder att delta i riksdagens minnesstund 2020, kom han inte dit.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar