19 mars 2020 Uppdaterad 5 april 2020

Företag som profiterar på coronakrisen

Sverige har stor brist på flera viktiga sjukvårdsmaterial. En fjärdedel av de viktigaste produkterna är nu en bristvara.

Samtidigt har företag och entreprenörer flockats för att tjäna en hacka på situationen. Priserna på produkterna är inte sällan flera hundra procent högre än normalt.

Ekot har granskat en nystartad hemsida som säljer familjekit för barn och vuxna. Det är alltså ett ”pandemikit” som innehåller en liten flaska handsprit och några engångsmunskydd för 400 kr. Vanligtvis skulle samma artiklar kosta ca 50 kr – alltså en prisökning med 800%. Företagets VD menar att hans ockerpriser ”inte är omoraliska”. Innan coronakrisen gav honom en ny marknad sålde han exklusiva klockor på nätet.

En annan fiffig entreprenör har också kommit på ett bra knep för att tjäna pengar på krisen. Högerextrema politikern William Hahne har startat en webbshop där han säljer dammskydd för byggbranschen – men säljer in dem som munskydd mot coronaviruset. Istället för den vanliga prislappen på ca 5 kr säljer han en mask för 250 kr. Problemet är bara att maskerna inte funkar. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att maskerna inte skyddar den som är frisk från att få covid-19. Hahne är vice partiledare för det högernationalistiska partiet Alternativ för Sverige, ett parti som säger sig ”företräda Sverige och det svenska folkets gemensamma intressen”.

I Region Örebro har kommunens leverantörer chockhöjt sina priser. Det handlar om det livsviktigt sjukvårdsmaterial som nu har prishöjts ”rejält” enligt Bechet Barsom (KD), ordförande i regionens varuförsörjningsnämnd. De nya priserna är högre än vad som anges i avtalet med regionen, vilket är ett avtalsbrott.

Nu kommer flera kritiker ut mot de profiterande företagen. Krisberedskapschef Johanna Sandwall menar att dessa aktörer har en skyldighet att inte spä på den oroliga stämningen.

– Man försöker göra en ekonomisk vinning på människors oro, och det tycker jag så klart är oacceptabelt. Människor är ändå oroliga, och då finns det en marknad för den här typen av av paket, som vi från myndighetshåll vare sig tycker är lämpliga eller ger den effekt som vi är ute efter.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar