25 mars 2020 Uppdaterad 5 april 2020

Mitt under corona-pandemin: Stockholm säljer sjukhus

Mitt under eskalerande corona-pandemi har Region Stockholm sålt Bromma sjukhus till Wallenbergsfärens investmentbolag. Oppositionen kallar beslutet för ”vansinnigt”.

Stockholm är den region i Sverige som drabbats hårdast av corona-pandemin. Nyligen sammankallade Stockholms stad sin krisledningsnämnd, som då möttes för första gången sedan terrorattentatet på Drottninggatan. Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) beskriver pandemin som en av de största utmaningarna i modern tid. Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, säger att Stockholm måste förbereda sig för en ”enorm pandemi”.

Trots detta meddelade igår Region Stockholm att man säljer ut Bromma sjukhus. Sjukhuset har drygt 100 vårdplatser och är specialiserat på vård av äldre. Köpare är Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investor genom dotterbolaget Vectura.

Investors ordförande Jacob Wallenberg har upprepade gånger krävt att skattebetalarna ska stödja hans olika företag ekonomiskt under den pågeånde corona-pandemin. Men samtidigt satsar nu hans bolag 570 miljoner kronor på att köpa Bromma sjukhus.

Region Stockholms ”valfrihetsregionråd” Tobias Nässén (M) hävdar att utförsäljningen på sikt kommer att leda till ”mer vård och omsorg i Bromma men även i hela västra Stockholm”. Det är oklart på vilket sätt detta ska ske.

Bakom utförsäljningen står det blågröna styret i Region Stockholm, alltså Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot utförsäljningen.

Oppositionens kritik är mycket skarp. Oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S) konstaterar att det råder brist på vårdplatser för äldre och kallar beslutet för ”vansinnigt”. Vänsterpartiets regionråd Anna Sehlin (V) säger att beslutet är ”ansvarslöst”:

– De blågröna vill sälja fungerande sjukhuslokaler mitt i coronapandemin när vi akut behöver fler vårdplatser. Ingen vet hur många som kommer att bli sjuka eller hur många intensivvårdsplatser som behövs, säger Sehlin.

Politiskt ansvarig för utförsäljningen av Bromma sjukhus är finansregionrådet Irene Svenonius (M), som länge kritiserats för sin hantering av Stockholms sjukvård. Svenonius var politiskt ansvarig för bygget av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS). Hon var även politiskt ansvarig för nedskärningarna som ledde till det senaste halvårets rekordstora massvarsel av vårdpersonal. Svenonius fälldes för jäv efter att hon använt sin maktställning för att blockera en granskning av maken Jan Svenonius, tidigare upphandlingschef på NKS som var ansvarig för den skandalartade pengarullningen till externa konsultbolag.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar