26 mars 2020 Uppdaterad 5 april 2020

M-toppar gör upp om Bromma sjukhus: Svenonius säljer – Reinfeldt köper

Region Stockholm med finansregionråd Irene Svenonius (M) säljer Bromma sjukhus till ett privat bolag. Före detta sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) jobbar åt bolaget.

Mitt under eskalerande corona-pandemi har Region Stockholm sålt Bromma sjukhus till ett privat investmentbolag. Det rapporterade Konkret igår. Bromma sjukhus har över 100 vårdplatser och är specialiserat på vård av äldre. Beslutet togs av regionfullmäktige den 24 mars.

Köpare är fastighetsbolaget Vectura, som ägs av Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investor. Säljare är Region Stockholm med finansregionrådet Irene Svenonius (M) i spetsen. Utförsäljningen röstades igenom av den blågröna allians som styr Region Stockholm: M, KD, L, C och MP.

Idag kan Konkret avslöja att moderata politikern Filippa Reinfeldt (M) jobbar åt Vectura. 2006–2014 var Reinfeldt moderat sjukvårdslandstingsråd för Region Stockholm (då Stockholms Läns Landsting).

I egenskap av sjukvårdslandstingsråd var Reinfeldt ansvarig för Bromma sjukhus. Hon var även ansvarig för den rekorddyra upphandlingen av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS), där Irene Svenonius make Jan Svenonius var upphandslingschef.

Reinfeldt lämnade politiken 2014. Hon gick direkt till ett välbetalt jobb som lobbyist på vårdjätten Aleris, vars omsättning hade expanderat rekordsnabbt under hennes tid som sjukvårdslandstingsråd. Förra året återvände Reinfeldt till politiken som talesperson åt Moderaterna. Vid sidan om politiken och jobbet som lobbyist på Aleris började hon också arbeta med affärsutveckling åt Vectura med fokus på så kallade ”samhällsfastigheter”, exempelvis sjukhus och andra fastigheter som inrymmer samhällsnyttig verksamhet.

Irene Svenonius och Filippa Reinfeldt är lika gamla. De bor mindre än 2 km ifrån varandra i samma del av Täby. De sitter tillsammans i Täby kommunfullmäktige.

Svenonius har tidigare fällts för jäv, då hon blockerade en granskning av sin makes ansvar i miljardrullningen på NKS. Vid omröstningen i Regionfullmäktige den 24 mars 2020 hade Svenonius lärt sig sin läxa – hon anmälde jäv i förväg. Men hennes röst behövdes inte för att driva igenom utförsäljningen. Reinfeldts och Svenonius gemensamma partikamrat Kristoffer Tamsons (M) tog över ordförandeklubban och den blågröna majoriteten tryckte gemensamt på ja-knappen.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar