28 mars 2020 Uppdaterad 5 april 2020

Här är männen som tjänar miljarder under Corona-krisen

Skattebetalarna pumpar in pengar för att rädda storbolag som ABB och Volvo. Samtidigt plockar ägarna för dessa bolag ut miljarder till sig själva.

Vanligt folk visar stor solidaritet under den pågående Coronakrisen.  Exempelvis anmälde sig 5 000 frivilliga på bara en dag för att förstärka Stockholms hårt ansatta sjukvård. Skattebetalarna pumpar in pengar för att rädda krisande företag. Tiotusentals svenskar över hela landet har permitterats eller fått sparken från sina arbeten.

Samtidigt finns de som tjänar stora pengar på turbulensen. I onsdags hade den svensk-schweiziska verkstadskoncernen ABB sin årsstämma. Med ett rungande ja fick styrelsen igenom sitt förslag på aktieutdelning, som uppgår till nästan 18 miljarder kronor. 99,8 procent av styrelseledamoterna röstade för den rekordstora utdelningen.

Den största ägaren i ABB är Wallenberg-kontrollerade Investor, som äger 12 procent av ABB-aktierna och därmed får drygt två miljarder kronor av ABB-utdelningen. Näst största ägaren är Cevian Capital, som leds av finansmannen Christer Gardell. De äger 5,9 procent av aktierna och får därmed nöja sig med en miljard kronor.

I ABB:s styrelse sitter såväl Investors ordförande Jacob Wallenberg som Gardells medgrundare till Cevian Capital: Lars Förberg. Wallenberg har nyligen krävt att staten och skattebetalarna ska pumpa in ännu mer pengar i hans ”krisande” företag för att ”rädda” dem från konkurs.

Samtidigt som Wallenberg håvar in två miljarder kronor genom ABB har SKF permitterat 1 500 anställda, vars lön nu betalas av staten. Wallenberg äger och sitter i styrelsen för SKF.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har varit förvånansvärt otydlig i hur hon ställer sig till aktieutdelningar i företag som får krishjälp av skattebetalarna. Finansinspektionen anser att banker bör skjuta upp aktieutdelningar, men har än så länge inte ställt några krav på företag.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar