31 mars 2020 Uppdaterad 5 april 2020

Finanselitens uppror: Rör inte våra utdelningar!

Storbolagens aktieutdelningar har fått hård kritik, men nu går finanseliten till motangrepp. Möt miljardärerna som slåss för rätten till stora utdelningar.

De senaste dagarna har svenska finanstoppar kraftsamlat för att stoppa förslaget om slopad aktieutdelning under den pågående coronakrisen. Förslaget kom som ett svar på att flera företag som just nu får hundratals miljoner kronor i stöd av skattebetalarna samtidigt delar ut många miljarder till sina ägare.

Nu kräver tre av Sveriges rikaste män att få behålla sina aktieutdelningar trots uppbackningen från skattebetalarna. Möt Christer Gardell, Magnus Billing och Sven Hagströmer.

Christer Gardell

En av de finansmän som försöker tysta kritiken mot elitens miljardbonusar är riskkapitalisten Christer Gardell. Gardell är en känd skatteflykting vars omfattande försök att undvika svensk skatt avslöjades i den så kallade Paradisläckan 2017. Han hade gömt 4,6 miljarder kronor av sin privata förmögenhet på Malta.

Gardell är VD för hedgefundbolaget Cevian Capital som har över 120 miljarder i tillgångar. Som Konkret tidigare har rapporterat fick han förra veckan 1 miljard kronor från från ABB — ett företag som fortsätter med aktieutdelningarna trots att ägarna samtidigt kräver att skattebetalarna ska ”rädda” det från konkurs.

Gardell går nu till attack mot förslaget om slopade utdelningar. ”Det är fel att politiker ska bestämma hur börsnoterade bolags balansräkningar ska se ut. Det bör överlåtas till kompetenta styrelser”, säger han till Dagens Industri.

Magnus Billing

Magnus Billing är VD för Alecta, Sveriges största pensionsfond. Fonden förvaltar ett kapital på 800 miljarder kronor, vilket gör den till en av de största aktörerna på den svenska börsen. Förra året hade Alecta enligt egen utsago högre avkastning än på 20 år.

Billing motsätter sig att pausa aktieutdelningar trots att skattebetalarna just nu räddar företagen. ”Det är bolagsstyrelserna som ska göra denna bedömning [om utdelningar],” säger han till Dagens Industri. ”Det är rimligen inte något staten eller [finansmarknadsminister] Per Bolund ska ha åsikter om.”

Sven Hagströmer

Sven Hagströmer är finansman och riskkapitalist från den adliga släkten Hagströmer, som har förvaltat ett stort kapital under många generationer. Han är mest känd för att ha startat banken Avanza samt investmentbolaget Creades, men är även styrelseordförande för den kritiserade banken Klarna.

Hagströmer anser att aktieutdelningarna bör fortsätta eftersom de enligt honom går till ”pensionärer som har velat spara i aktier”. Han menar även att det är ”konsumtion som vi behöver nu”.

Men majoriteten av utdelningarna går till storägare såsom Hagströmer själv. Frågan är om Hagströmer själv verkligen behöver ett tillskott i hushållskassan. Hans förmögenhet uppgick förra året till 4 miljarder kronor.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar