1 april 2020 Uppdaterad 5 april 2020

Reinfeldt och Hägglund lade grunden till läkemedelsbristen

Coronapandemin hade inte gått att hindra, men Sverige hade stått bättre rustat om inte Reinfeldt-regeringen hade avskaffat de svenska läkemedelslagren.

Corona-pandemin har blottat allvarliga brister inom den svenska sjukvården. Vårdpersonal har under de senaste veckorna vittnat om en skriande bristrespiratorer, skyddskläder, testutrustning och munskydd. Nu varnar flera experter för att det snart kan råda allvarlig brist på viktiga mediciner. Risken är överhängande för att sjukhus och apotek snart kommer att sakna de läkemedel som behövs för att behandla corona-patienter.

Corona-pandemin hade inte gått att hindra, men Sverige hade stått bättre rustat om inte Reinfeldt-regeringen hade avskaffat de svenska läkemedelslagren. Fram tills 2009 hade det statliga bolaget Apoteket AB ansvar för att viktiga läkemedel fanns tillgängliga i Sverige, inklusive under perioder av kris. Runtom i landet hade Apoteket stora läkemedelslager som skulle finnas tillgängliga i kristider.

Idag är lagren tomma. I juli 2009 avskaffades nämligen apoteksmonopolet av Fredrik Reinfeldts alliansledning. Socialminister Göran Hägglund (KD), som länge drivit frågan, var ansvarig minister. I och med avregleringen ströks också statens ansvar för att garantera tillgången till läkemedel i perioder av kris. Istället räknade man med att de vinstdrivande apotekskedjorna på eget initiativ skulle se till så att nödvändiga läkemedel fanns tillgängliga.

Regeringen stödde sig på en utredning skriven av sjukvårdskonsulten Lars Reje. Reje hävdade att de nya vinstdrivande apoteken på ”affärsmässiga grunder” skulle garantera tillgången till alla mediciner och att det därför inte fanns något ”behov av en lagstadgad skyldighet” till att upprätta läkemedelslager.

Med facit i hand hade Reje fel. Under decenniet som följde på avregleringen rådde det ofta stor brist på läkemedel på svenska apotek och sjukhus. Vårdförbundet rapporterade redan 2012 om ökande brister i hela landet. Mellan 2015 och 2019 fyrdubblades listan på de läkemedel som saknades på apoteken. Idag saknas ett tiotal mediciner som krävs för att behandla de personer som har smittats av corona-viruset.

Statens egna myndigheter och utredningar har länge varnat för att dagens situation skulle kunna uppstå. Redan 2013 kom en offentlig utredning som varnade för att det nya systemet inte skulle kunna tillhandahålla tillräckligt med läkemedel under allvarliga händelser och kriser. 2016 fastslog Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att regeringen måste ta fram en nationell plan för försörjningsberedskap av läkemedel.

Men trots upprepade varningar har varken de moderat- eller socialdemokratiskt ledda regeringarna åtgärdat de brister som Reinfeldts regering orsakade. Corona-pandemin har dock blottlagt de allvarliga konsekvenser som avregleringen av apoteksmonopolet förde med sig. I en intervju med DN kommenterar Läkemedelsverkets direktör Maja Marklund utvecklingen:

– Vi har nedmonterat väldigt mycket av vår krisberedskap och vårt kristänkande. Det känns som om många i Sverige har vaknat hastigt nu.

I en intervju med DN den 1 april i år erkänner Hägglund sitt fatala misstag. ”Sett i backspegeln så är det självklart att det borde ha byggts upp en mekanik och ett ansvar för att den här funktionen skulle upprätthållas” säger Hägglund. ”Jag har ansvar för allt som gjordes och inte gjordes under mitt fögderi den tiden, självklart”.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar