4 april 2020 Uppdaterad 5 april 2020

Sjukvårdens leverantör av hygienartiklar chockhöjer priserna

Mitt under eskalerande pandemi har Procurator höjt priserna på skydds- och hygienartiklar med uppemot 1000 procent. Samtidigt kräver bolagets ägare att skattebetalarna ska öka bidragen till det privata näringslivet.

Procurators prishöjningar är i många fall extrema. Enligt företagets nya prislista höjs exempelvis priset på en liten flaska handdesinfektionsgel med 914 procent. Procurator bryter därmed mot de avtal som man tidigare har ingått med staten och skattebetalarna. Men med tanke på de rådande omständigheterna ser inte Statens inköpscentral någon annan mölighet än att acceptera prishöjningen.

Procurator är inte det första bolaget som försöker profitera på den pågående pandemin. Även en leverantör till Region Örebro chockhöjde nyligen sina priser på skyddsmaterial. Men eftersom Procurator är en av sjukvårdens största leverantörer av hygien- och städartiklar, riskerar konsekvenserna för skattebetalarna att bli långt mer omfattande denna gång.

Procurator Sverige AB ingår i OptiGroup-koncernen, som enligt senaste årsredovisningen omsätter 1,3 miljarder kronor. Företaget har sitt säte i Mölndal, men styrelsens medlemmar bor i exklusiva villor och våningar i Stockholms mest välbärgade områden, som Danderyd, Lidingö och Östermalm. De kör till jobbet i lyxbilar som Porsche och Mercedes.

OptiGroups ägs i sin tur av riskkapitalbolaget Altor. Altor är ett av Sveriges största riskkapitalbolag med tillgånger på över 8,3 biljoner euro, varav merparten är placerade i Jersey för att undvika svensk beskattning. Altors grundare och huvudägare Harald Mix är en av Sveriges rikaste män. Han bor i en 551 kvm stor våning på Östermalm i Stockholm och har en personlig förmögenhet på omkring 1,8 miljarder kronor.

Men trots att han gör allt han kan för att undvika skatt, vill han gärna ha del av pengarna. Bara för en dryg vecka sedan dömde Mix ut regeringens krispaket för näringslivet – 300 miljarder kronor – som alldeles för litet. Mix kräver nu att skattebetalarna bidrar med betydligt större summor till det privata näringslivet. Detta samtidigt som hans företag utnyttjar pandemin för att profitera på samma skattebetalare.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar