8 april 2020 Uppdaterad 8 april 2020

Engelska Skolan ger 50 miljoner till ägarna – skickar hem elever

Internationella Engelska Skolan har länge haft låg lärartäthet. Nu har bolaget stängt ned sin verksamhet i Liljeholmen på grund av personalbrist. Senast i höstas delade bolaget ut 50 miljoner kronor till sina ägare istället för att anställa mer personal.

Internationella Engelska Skolan i Sverige Holdings II AB (IES) är ett börsnoterat privatägt företag som får sina inkomster från svenska skattemedel. Företaget är Sveriges största fristående grundskolekoncern och det skolföretag som erhåller störst bidrag från staten. Företagets vinster skapas helt enkelt genom att bolaget tar emot samma statliga bidrag som alla andra, trots att man anställer färre behöriga lärare. Liksom andra friskolekoncerner har IES betydligt färre lärare i relation till antalet elever än kommunala skolor

I mars stängde IES ned sin verksamhet i Liljeholmen med hänvisning till personalbrist. Skolans rektor Annakarin Johansson Sandman motiverade även beslutet med att skolor i Frankrike och Spanien har stängt ner verksamheten på grund av coronapandemin. Men skolan har haft svårt att ställa om till distansundervisning. Exempelvis finns det inte tillräckligt med bärbara datorer.

IES grundades 1993 av Barbara Bergström, som fram tills nyligen var bolagets huvudägare. Bergström drev skolan tillsammans med sin make Hans Bergström, fd chefredaktör på Dagens Nyheter som även varit hemlig rådgivare åt Sverigdemokraterna. Paret är bosatt i USA.

Idag är den största ägaren det Luxemberg-baserade riskkapitalbolaget Bock Capital. Även näst största ägaren finns i Luxemburg. Bolaget redovisar ca 50 miljoner i vinst varje kvartal. Styrelsens ordförande är Carola Lemne, fd vd för näringslivets lobbyorganisation Svenskt Näringsliv.

I höstas kom beskedet att skolan delade ut 50 miljoner kronor till sina ägare. Barbara Bergström fick i egenskap av tredje största ägare över 8 miljoner kronor. Barbara och Hans Bergström har länge varit röststarka motståndare mot förslaget om en begränsning av vinster i välfärden. De har bland annat kritiserat Sverige för att vara ett ”kommunistvälde” med för höga skatter och reglerad marknad. De bor numera i USA.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar