24 april 2020 Uppdaterad 24 april 2020

Regeringen planerar för marknadshyror i skuggan av krisen

70 procent av svenskarna vill inte ha marknadshyror. Men i skuggan av coronakrisen tar regeringen nu de första stegen mot att införa marknadshyror.

Mitt under den pågående coronakrisen har den S-ledda regeringen tagit de första stegen mot att införa marknadshyror i Sverige. Inom kort kommer regeringen med en offentlig utredning om införandet av marknadshyror. Utredningen har drivits på av regeringens samarbetspartier: Liberalerna och Centerpartiet. I ett mail till sina medlemmar varnar Hyresgästföreningen för att regeringen försöker smyga igenom marknadshyror medan media är upptagna av ”corona och alla dess offer”.

Den svenska hyresmarknaden är idag reglerad. Det betyder att hyran bestäms utifrån lägenhetens storlek, skick samt vilket område som lägenheten ligger i. Hyreshöjningar avgörs i förhandlingar mellan fastighetsägarnas och hyresgästernas representanter.

Med marknadshyror kan fastighetsägaren sätta hyran som de själva vill. Som Konkret tidigare har rapporterat leder ett sådant system till kraftigt höjda hyror. Enligt en rapport från Hyresgästföreningen från 2018 skulle det bli mellan 20 och 80 procent dyrare att bo i en svensk hyresrätt. Det är inte bara lägenheter i storstäder som skulle påverkas negativt, utan även lägenheter på mindre orter. Som exempel skulle en tvårumslägenhet i Stockholm, som idag kostar 6 200 kronor per månad, kosta uppemot 10 200 kronor per månad. Medan en motsvarande lägenhet i Halmstad, som idag kostar 5 400 kronor per månad, skulle kosta 7 000 – 8 000 kronor per månad.

Eftersom marknadshyror innebär en chockhöjning av hyrorna finns ett starkt motstånd bland svenska folket. 70 procent av svenskarna är negativa till marknadshyror. Bara en av tio är positivt inställda.

Trots detta tar nu den socialdemokratiska regeringen de första stegen mot marknadshyror. Den offentliga utredning som kommer att presenteras inom kort har redan mötts av kraftiga reaktioner. Hyresgästföreningen har tagit initiativ till en kampanj för att få stopp på ”chockhöjningen”. Ordföranden Marie Linder säger till Aftonbladet:

– Det gör mig så fruktansvärt upprörd. Vi har massor av människor som förlorar sina jobb och är rädda för att inte kunna betala sina hyror. Då ska man gå fram med det här. Det är inte klokt.

Samtidigt hotar Vänsterpartiet att fälla regeringen. Partiets vice ordförande Nooshi Dadgostar säger till ETC att ”det är mer aktuellt än någonsin nu att inte hyrorna höjs.”

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar