5 maj 2020 Uppdaterad 5 maj 2020

Hög andel timvikarier bakom spridningen på Stockholms äldreboenden – kraven sänktes i januari

Den höga andelen timanställda på Stockholms äldreboenden kan ha lett till den explosionsartade spridningen av corona. Senast i januari drev Kristdemokraterna igenom sänkta krav, som gjorde det fritt fram att anställa obegränsat med timvikarier. Men partiet skyller coronaspridningen i Stockholm på Socialdemokraterna.

Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD) gav i januari fritt fram för att anställa obegränsat med timvikarier på Stockholms äldreboenden.

Som flera medier har rapporterat kan den höga andelen timvikarier inom Stockholms äldreomsorg ha bidragit till den snabba spridningen av corona på stadens äldreboenden. En genomgång av Ekot visar att nästan hälften av alla anställda i Stockholms kommunala äldreomsorg är timanställda.

Timanställda vårdare har i regel sämre utbildning än fast anställda. För att försörja sig tvingas de ofta arbeta på flera ställen samtidigt. De har även sämre möjligheter att få ersättning från Försäkringskassan vid sjukdom. En person som arbetat som timvikarie i sex år säger till Ekot:

– Jag är rädd att jag ska sprida smittan till avdelningarna som ännu inte fått corona men jag har inte råd att tacka nej. Jag är rädd för att jobba med de coronasjuka men jag måste för jag har inget val.

Förutom dåliga arbetsvillkor för de anställda innebär timvikariat även problem för själva utförandet av äldreomsorgen. Ulf Bjerregaard på fackförbundet Kommunals säger till Ekot:

– Man tar in dem och använder dem ett halvår eller ett år och sen byter man ut dem hela tiden. Det är därför vi får en så instabil organisation i äldreomsorgen.

För att undvika denna situation fanns tidigare i Stockholms stad ett uttryckligt mål om att ”undvika timvikarier” och att erbjuda så många som möjligt heltidsanställning. Men i januari – bara veckor innan corona-pandemin briserade – ströks denna målsättning av den borgerliga majoriteten i Stadshuset. Det blev därmed i princip fritt fram för arbetsgivarna att anställa så många timvikarier som de önskade.

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) var ansvarig för förändringen. I en intervju med Dagens Nyheter säger han att man är ”farligt ute” om man eftersträvar fasta anställningar för de anställda. I en intervju med Sveriges Radio säger Slottner att han inte har något ansvar för den höga andelen timvikarier inom Stockholms äldreomsorg.

Hans partiledare Ebba Busch (KD) går ännu längre och skyller de höga dödstalen på Stockholms äldreboenden på Socialdemokraterna. Busch säger:

– Det här är medborgare som jag menar att socialdemokratin har svikit och delar av Sverige som socialdemokratin har glömt i sin strävan efter makten.

Stockholm styrs sedan 2018 av en koalition bestående av Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Erik Slottner har varit ansvarig för äldrefrågor sedan koalitionen kom till makten.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar