5 maj 2020 Uppdaterad 5 maj 2020

SKF och Assa Abloy begär krisstöd – delar samtidigt ut miljarder till ägarna

Regeringens krispaket skulle rädda företag och jobb som hotar att gå under i Corona-krisen. Istället går bidragen till storbolag som delar ut miljarder till ägarna.

I en granskning som nyligen publicerades av SVT framkommer att två bolag har varit särskilt skamlösa i att begära krisstöd och samtidigt föra ut överskott ur bolaget. Dels gäller det SKF, som har korttidspermitterat 1 650 personer i Göteborg och Katrineholm och räknar med 40 miljoner i stöd från skattebetalarna för att betala detta. Bolaget har redan fått positivt besked från Tillväxtverket.

– Det är väldigt positivt att regeringen gjort detta. Med all säkerhet hade vi behövt börja tänka på varsel annars, säger SKF:s vd Alrik Danielsson till SVT.

Men pengar är det inte brist på i bolaget. För samtidigt som man begärt krisstöd, har SKF delat ut 1,3 miljarder kronor till ägarna. Företaget planerar dessutom att dela ut lika mycket i höst.

– Vi delar ut, men jag tycker inte det är vidlyftigt. Det visar att även aktieägarna tar sin del av ansvaret, säger Alrik Danielsson.

Den överlägset största aktieägaren i SKF är FAM AB, som kontrolleras av Wallenberg-familjen. Wallenbergarna är Sveriges mäktigaste finansklan: de kontrollerar närmare 2 000 miljarder kronor eller ungefär 40 procent av Stockholmsbörsens värde. Den senaste tiden har de även plockat ut rekordstora utdelningar från sina andra företag.

Ett annat storbolag som begärt krisstöd trots att de har gott om pengar är Assa Abloy, som har permitterat 1 200 anställda och begärt statligt stöd för det. Liksom i fallet med SKF finns det inte någon brist på pengar i bolaget: i förra veckan delade man nämligen ut 2,2 miljarder kronor till ägarna.

Största aktieägare i Assa Abloy är Investment AB Latour, som kontrolleras av den högadliga familjen Douglas. Familjens patriark greve Gustaf Douglas är även en högt uppsatt politiker; han ingick i Moderaternas partistyrelse 2002–2014. Familjen figurerar även flitigt i de nyligen avslöjade korruptionsskandalerna i Österåker, där familjen Douglas har sitt slott. Bland annat har grevarna fått bygglov på strandskyddad mark av den moderata kommunledningen. I utbyte har familjen Douglas subventionerat en vinstdrivande friskola som drivs av kommunstyrelsens moderata ordförande och hennes man, vid sidan om deras politiska uppdrag.

På Tillväxtverkets hemsida står att ”det är olämpligt att företag gör stora aktieutdelningar och samtidigt tar del av det statliga stödet för korttidsarbete”. Men lagen som Tillväxtverket följer säger inget om aktieutdelningar.

– Stödet ska gå till företag som hamnat i svårigheter på grund av coronakrisen. Riksdagen talade om aktieutdelningar, men det hamnade inte i lagen. Vi måste gå på lagen, säger avdelningschef Tim Brooks till SVT.

Bilden visar Jacob Wallenberg (tv) och Gustaf Douglas (th).

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar