29 maj 2020 Uppdaterad 29 maj 2020

Svenska miljardärer tjänar pengar på illegal regnskogsskövling

En ny granskning visar att Sveriges näst rikaste familj, Schörling, handlar med illegal palmolja. Oljan kommer från skövlade naturreservat i Indonesien.

Palmolja är världens mest använda vegetabiliska olja och återfinns i mängder av produkter som vi använder varje dag, från choklad och margarin till smink och biodrivmedel. 85 procent av världens palmolja produceras i Malaysia och Indonesien, där enorma arealer regnskog skövlas varje år för att ge plats åt oljepalmsplantager. Skövligen är ofta direkt olaglig, exempelvis när plantager anläggs i naturreservat.

En av de oljejättar som köper sin palmolja från skövlade regnskogar i Indonesien är svenska AAK. På sin hemsida lovordar bolaget sitt eget klimatarbete och hävdar bland annat att ”hållbarhet är en del av vårt DNA”. Redan 2014 påstod de att de var i färd att avsluta all handel med ”smutsig palmolja” och tidigare i år påstod de att 100 procent av den palmolja som de sålde var spårbar till lagliga plantager.

Men bortom hemsidan ser verkligheten helt annorlunda ut. I ett stort reportage från Indonesien, som nyligen publicerades i Expressen, framkommer att AAK handlar med illegal palmolja från skövlade naturreservat. Anledningen är uppenbar: priset för illegal palmolja är omkring 30 procent lägre än för den palmolja som produceras lagligt.

Huvudägare till AAK är familjen Schörling, Sveriges näst rikaste familj. Pappa Melker Schörling, 73, var 2019 landets näst rikaste person med en privat förmögenhet på 82 miljarder kronor. Tillsammans med Stefan Persson (H&M) och Hans Rausing (TetraPak) hade han mer pengar än 60 procent av Sveriges befolkning tillsammans.

För några år sedan tog Melkers döttrar över företagsimperiet från sin pappa. Sofia Schörling Högberg, 41, och Märta Schörling Andreen, 35, har idag ledande positioner i storbolag som Securitas, Assa Abloy och Hexagon. Systrarna Schörling är även huvudägare till AAK.

Sofia och Märta Schörling umgås i huvudsak med miljardärer och prinsessor. Men samtidigt som de båda systrarna lever societetsliv i Stockholm får deras affärer på andra sidan jorden katastrofala följder för människor och miljö, både lokalt och globalt. Bara USA och Kina släpper ut mer växthusgaser än Indonesien, samtidigt som landets utsläpp i huvudsak kommer från den skövlade regnskogen. Enbart mellan 2008 och 2018 skövlades 25 miljoner hektar indonesisk regnskog – en yta lika stor som Storbritannien. Handeln med illegal palmolja driver på utvecklingen och AAK slår mynt av den.

Till och med i AAK:s egna rapporter framkommer bolagets bristfälliga arbete med hållbarhet. I bolagets så kallade ”framstegsrapport” för palmolja, som publicerades nu i april, uppger de själva att de bara kan spåra 35 procent av sin palmolja till lagliga plantager (trots att de några månader tidigare uppgivit att siffran var 100 procent). I bolagets egen lista över leverantörer saknar de flesta miljöcertifiering. Flera leverantörer pekas ut som medskyldiga till illegal skogsavverkning.

Greenpeaces expert på globala skogsfrågor Erika Bjureby säger till Expressen att glappet mellan marknadsföring och verklighet är stort:

– Att som AAK kan gå ut med en image och säga att de arbetar med hållbar palmolja är skrattretande. Man blir helt enkelt chockerad.

När Expressen kontaktar AAK:s pressavdelning vägrar de att svara på några frågor.

Varken AAK:s ledning eller bolagets ägare utreds i dagsläget för delaktighet i brottslig verksamhet.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar