3 juni 2020 Uppdaterad 3 juni 2020

Kommunpamp bröt mot lagen för att hjälpa oljejätte

Preems planer på kraftigt ökad oljeproduktion i Sverige skakas av korruption. Personliga kopplingar mellan nuvarande och före detta kommunpampar har använts för att påskynda de kritiserade byggplanerna i Lysekil.

Som Konkret tidigare har rapporterat planerar det saudiska oljebolaget Preem att kraftigt expandera sin verksamhet vid raffinaderiet i Lysekil. Expansionen ska ske i strid med Sveriges klimatmål och Preems eget åtagande om att minska sina utsläpp med 40 procent senast 2020, samt att ha uppnått noll nettoutsläpp senast 2030. Sedan tidigare följer Preem inte heller europeisk lagstiftning för luftrening.

Preem har redan idag en tredjeplats på listan över Sveriges värsta utsläppare av växthusgaser. Av Sveriges totala utsläpp på 49,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter (2019) stod Preem ensamma för 1,7 miljoner ton (2019), vilket motsvarar 3,4 procent av alla utsläpp i landet.

Om expansionen blir verklighet kan Preems raffinaderi i Lysekil komma att ensamt släppa ut 3,4 miljoner ton koldioxid om året. Det motsvarar 850 000 flygresor tur och retur mellan Sverige och Thailand (4 ton koldioxid per resa tur och retur) eller 45 miljoner bilresor mellan Stockholm och Malmö (123 gram koldioxid per kilometer).

Striden om Preems expansion har pågått i flera år. Miljöorganisationer och boende i området har överklagat planerna, medan Preem försäkrat sig om stöd från inflytelserika politiker.

Nyligen rapporterade tidningen Bohuslänningen att delar av Preems påverkansarbete varit olagligt. Enligt förvaltningsrätten har kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs kommun, Mats Abrahamsson (M), brutit mot lagen när han på egen hand tog beslutet att Sotenäs kommun ställde sig bakom Preems planer, ett beslut som alltså inte fattades enligt demokratiska principer.

I en uppföljande artikel i Bohuslänningen framkommer att Mats Abrahamsson (M) tog det olagliga beslutet efter nära kontakter med politikerkollegan Stig Nilsson, som tidigare hade samma politiska roll som Abrahamsson i Lysekils kommun, men som numera har ett välbetalt chefsjobb på Preem. Abrahamsson och Nilsson har träffats upprepade gånger för att diskutera Preems expansionen, både i Lysekil och Sotenäs. Boende i området som Konkret varit i kontakt med bekräftar mötena.

Det är i dagsläget inte känt om Abrahamsson – likt Nilsson – kan bli aktuell för framtida uppdrag åt Preem.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar