23 september 2020 Uppdaterad 17 november 2020

Bostadsbristen: Manlighetscoach söker kvinnlig hyresgäst som skurar toaletterna

Försöken att utnyttja bostadslösa personer i Stockholm har nått en ny nivå. Den kvinna som vill bo i manlighetscoachen Herman Ottossons lyxvilla förväntas inte bara betala 5 000 kronor i månaden för ett rum – hon ska också skura hans toaletter och ta hand om hans barn.

Herman Ottosson och hans villa med sjötomt i södra Stockholm.

Sveriges befolkning ökar snabbt, och bostadsbristen är allvarlig. I tre fjärdedelar av landets kommuner råder brist på bostäder. Allra värst är situationen i Stockholm, där ombildningarna, det krympande antalet hyresrätter och de rekorddyra bostadsrätterna har skapat brist på bostäder i alla Stockholms kommuner. Värst drabbade är unga och studenter: nästan 70 000 unga personer har ingenstans att bo.

Bostadsbristen i Stockholm har skapat en upptrissad andrahandsmarknad, där personer är tvungna att betala över 10 000 kronor för en etta. Häromåret väcktes stor uppmärksamhet då en person försökte hyra ut en garderob i Hägersten för 2 000 kronor i månaden.

Nu har det hela gått ett steg längre. I början av september lade en framgångsrik företagarfamilj boende söder om Stockholm upp en bostadsannons på Blocket. Familjen, som enligt annonsen bor i ”en lyxvilla med ångbastu, egen vedeldad bastu, kajaker, roddbåt och en egen brygga”, sökte efter en kvinnlig inneboende som för 5 000 kronor skulle få hyra ett rum. Utöver hyran förväntades hyresgästen även utföra två timmars obetalt hushållsarbete om dagen, exempelvis att ”laga mat till alla, ta hand om disk i köket, dammsuga, vara barnvakt, gå ut på promenaden med hunden, skura toaletterna”. Kvinnan skulle också spela sällskapsspel och på andra sätt umgås med familjen.

Familjen sökte alltså efter en inneboende piga, som dessutom skulle betala 5 000 kronor i månaden. Om hyran räknas ihop med en timlön på 150 kronor skulle den inneboende betala närmare 14 000 kronor i månaden för ett rum.

Konkret kan nu avslöja att hyresvärden är krögaren och ”manlighetscoachen” Herman Ottosson. På sin hemsida presenterar Ottosson sig som ”yogainstruktör, gourmetkock och hälsoföreläsare”. Han drev tidigare restaurangen Hermans i Stockholm, och har även gjort sig känd för maskulinitetskurser där deltagarna får lära sig att ”visa kraft och inte ursäkta sig själva”.

– När man kommer hem från jobbet måste kvinnan lägga ner garden, förklarade Ottosson i en intervju med Expressen 2014. Det blir som vackrast när en kvinna får slappna av, ge sig hän och följa mannen.

Nu erbjuder alltså Ottosson kvinnor en möjlighet att skura hans toaletter för 5 000 kronor i månaden. I en intervju med Dagens ETC hävdar han att han har ont om pengar och därför inte har råd att anlita professionell städhjälp – inte ens med dagens generösa RUT-bidrag.

Så sent som 2018 hade familjen Ottosson dock råd att låta bygga ”ett nytt arkitektritat stilfullt hus i tre plan” på egen sjötomt mitt i ett naturreservat. Ottossons fastighet, som enligt Skatteverket har ett taxeringsvärde på över 9 miljoner, går även att hyra på Airbnb för 5 000 kronor per natt.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar