18 december 2020 Uppdaterad 18 december 2020

Patienter dör på äldreboenden – miljoner slussas vidare till lyxvilla

Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB får kritik av IVO för allvarliga brister efter att hundratals äldre har dött i bolagets vård. Samtidigt slussar ägarna ut miljoner ur bolaget för att renovera en lyxvilla på Gotland.

Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB är ett vinstdrivande bolag som ansvarar för läkarvården på nästan hälften av Region Stockholms äldreboenden. Hittills under pandemin har hundratals äldre avlidit på de äldreboenden där bolaget arbetar.

Familjeläkarna fick nyligen hård kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för allvarliga brister i vården under pandemin. I en särskild rapport helt ägnad åt Familjeläkarna slår IVO fast att:

  • Bristande vård: Äldre som bor på särskilt boende har inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.
  • Bristande information: Äldre som bor på särskilt boende och deras närstående har under pandemin inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.
  • Brott mot regelverket: Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk under pandemin för äldre som bor på särskilt boende.
  • Bristande journalföring: Det går inte att följa vården och behandlingen till äldre som bor på särskilt boende som haft misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19 pga. brister i primärvårdens patientjournaler.
På ett av de boenden där bolaget ansvarar för vården, dog 43 boende på bara tre månader.

Det är svårt att säga om och i så fall hur många människor som dött i onödan på grund av de brister som IVO pekar ut, men det står i alla fall klart att Familjeläkarna inte har skött det uppdrag som de får betalt för att utföra.

Region Stockholm började utreda Familjeläkarna för brister redan hösten 2019, dvs. innan den nuvarande pandemin började. Samtidigt har pengarna fortsatt att rulla in. Förra året gjorde bolaget en vinst på 32 miljoner kronor – sin största vinst någonsin.

Som svar på kritiken och massdöden på äldreboendena har bolaget nu anlitat en pr-konsult för att allmänheten ska få en mer positiv bild av bolaget.

Familjeläkarna ägs och kontrolleras av den tidigare socialdemokratiske topppolitikern Stefan Amér och hans hustru Maria Amér, som bor tillsammans i en exklusiv villa i Saltsjöbaden, ett av Stockholms mest exklusiva områden. Stefan Amér har under många år rört sig fram och tillbaka mellan näringslivet och politiken.

Stefan och Maria Amérs bolag köpte lyxvillan av Stefan Amérs mammas bolag.

I en ny granskning i Expressen framkommer dessutom att makarna Amér undviker att betala skatt på Familjeläkarnas verksamhet genom att slussa vidare bolagets pengar till ett helägt dotterbolag. Dotterbolaget använder i sin tur pengarna till att restaurera en lyxvilla på Gotland. Villan har makarna Amérs bolag köpt av Stefan Amérs mammas bolag i samband med att den brandskadades 2013. Stefan Amér har också ansökt om olika skattefinansierade bidrag för att reparera fastigheten.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar